انواع کلاهبرداری اینترنتی و جلوگیری از آنها
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۶-۰۱حتما شما هم درباره کلاهبرداری اینترنتی شنیدهاید. حراج پایان سال یا مشاوره درباره ارز دیجیتال، اعمال غیرقانونی در کشور مثل شرط بندی، برنده شدن پول یا قرعه کشی سفر عتبات عالیات تنها نمونه هایی از بهانه های کلاهبرداران اینترنتی هستند. البته کلاهبرداران اینترنتی فقط سراغ افراد عادی نمیروند و خطری برای کسبوکارها هم هستند.
آن ها معمولا برای جذب مخاطب شرایطی استثنایی را پیشنهاد میکنند و از نا آگاهی یا احساسات قربانیانشان سوءاستفاده میکنند. بهترین وکیل در اصفهان به بررسی انواع کلاهبرداری اینترنتی پرداخته است. بکوشیم تا با بالا بردن آگاهی شهروندان سبب جلوگیری از وقوع آنها شویم.
انواع کلاهبرداری اینترنتی
کلاهبرداری از طریق حسابهای بانکی
این نوع کلاهبرداری زمانی اتفاق میافتد که مجرمان کارت بانکیتان را بدزدند یا به طریقی به اطلاعات حسابتان دست یابند و از آن پول برداشت کنند. معمولا با دیدن تراکنشهای نا آشنا در حساب بانکی متوجه این موضوع میشویم، مثلا ممکن است پیامکی از بانک دریافت کنیم که نشان میدهد مبلغ بالایی از حسابمان برداشت شده است. این نوع کلاهبرداری از طریق فروشگاههای آنلاین یا درگاههای بانکی جعلی هم انجام میشود.
کلاهبرداری از طریق سرقت یا جعل هویت
سرقت یا جعل هویت زمانی اتفاق میافتد که یک نفر به اطلاعات شخصی شما دست پیدا کند و از آن برای کلاهبرداری استفاده کند. این کلاهبرداران با استفاده از اطلاعات شخصی قربانیانشان کارهای مختلفی انجام میدهند که مهمترین آنها عبارتاند از:
- افتتاح حسابهای بانکی
- استفاده از تسهیلات مالی کارتهای اعتباری
- دریافت گذرنامه یا سایر مدارک هویتی بهنام قربانی
سرقت اطلاعات شخصی به خودی خود کلاهبرداری محسوب نمیشود اما اگر از این اطلاعات برای کارهایی مثل آنچه گفتیم استفاده شوند، جرم کلاهبرداری محسوب میشود.
استفاده از دامنههای جعلی
این روش کلاهبرداری هم افراد عادی و هم کسبوکارها را تهدید میکند. در این نوع کلاهبرداری برای صاحبان کسب و کار اخطاریههای جعلی می فرستند. در این حالت اعلام میشود دامنه ای که قبلا خریده شده است یا باید برای دامنهای خاص هزینهای بیش از حد معمول بپردازند.
شکل دیگر این نوع کلاهبرداری مشتریان و افراد عادی را تهدید میکند. در این روش، با استفاده از دامنههای جعلی فروشگاههای آنلاین معتبر را شبیهسازی و از این طریق حساب مشتریان را خالی میکنند.
هک کردن بانکهای اطلاعاتی
هر سازمان یا شرکتی یک بانک اطلاعاتی از مشتریانش دارد که در آن اطلاعات شخصی و اطلاعات حساب افراد نگهداری میشود. کلاهبرداران ممکن است این بانکهای اطلاعاتی را هک کنند و به اطلاعات گفتهشده دست یابند. این مجرمان از اطلاعاتی که به دست میآورند سوء استفاده میکنند.
فیشینگ یکی از انواع کلاهبرداری اینترنتی
مجرمین سایبری نیز با طراحی برنامههای مخرب و بدافزار به دنبال نفوذ به گوشیهای تلفن همراه و سرقت اطلاعات کاربران هستند، گفت: از این رو توصیه میشود که کاربران اپلیکیشنها و برنامههای مورد نیاز خود را از اپ استورها و مراکز معتبر دانلود کرده و حتماً به مجوزهای درخواستی هنگام نصب یک اپلیکیشن دقت و از یک آنتی ویـروس و برنامه امـنیتی بر روی تلفن همراه خود استفاده کنند.
روشهای جلوگیری از انواع کلاهبرداری اینترنتی
در بالا به انواع کلاهبرداری اینترنتی پرداختیم. در ادامه به روش های جلوگیری از آنها میپردازیم.
- هوشیار باشید!
- رمز کارت را چندوقت یک بار عوض کنید و رمز خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.
- رمز کارت را بر روی کارت ننویسید.
- پس از اتمام خرید آنلاین از سایت خارج شوید.
- برای خرید آنلاین از لپ تاپ یا گوشی غریبه یا از اینترنت wifi غریبه استفاده نکنید.
- برای پیشگیری از کلاهبرداری اینترنتی بر روی سیستم خود نرم افزارهای ضد ویروس و تروجان نصب کنید.
- رمز کارت را بلند نگویید. (در این صورت در اولین فرصت رمز کارت را تغییر دهید.)
- برای خرید از مغازه خودتان عملیات پرداخت را انجام دهید.( فروشندگان موظف هستند دستگاه کارتخوان را در اختیار شما قرار دهند.)
- از رمز دوم پویا استفاده کنید.
- برای خرید کارت جدا داشته باشید و با استفاده از کارت بانکی که سرمایه شما در آن است خرید نکنید.
- هرگونه شکی را جدی بگیرید.
- درصورت برنده شدن در قرعهکشی فقط شماره شبا خود را برای دریافت هدیه دراختیار دیگران قرار دهید.
- یکی از موارد پیشگیری از کلاهبرداری اینترنتی تشخیص درگاه پرداخت امن از درگاه پرداخت جعلی است. ( جلوگیری از فیشینگ)
- قبل از انجام عملیات پرداخت حتما آدرس صفحه درگاه پرداخت را چک کنید؛ آدرس درگاه امن حتما HTTPS است.
- از دیگر موارد پیشگیری از کلاهبرداری اینترنتی اینست که آدرس و نام درگاه را بررسی کنید؛ در برخی موارد درگاه های جعلی یک حرف را در آدرس اصلی تغییر میدهند که کاربران را گمراه کنند.
- اگر به درگاه اطمینان ندارید صفحه را رفرش کنید؛ درگاههای ایمن ترتیب شمارههای صفحه کلید مجازی را تغییر میدهند.
- اطلاعات غلط وارد کنید و گزینه تایید را بزنید؛ درگاههای جعلی به جای پیغام خطا شاپرک یا درگاه پیام عملیات موفق را نشان میدهند.
مجازات کلاهبرداری اینترنتی
- حبس از ۱ تا ۵ سال
- جزای نقدی از ۲۰میلیون ریال تا ۱۰۰میلیون ریال
- هر دو مجازات با هم
قاضی پرونده نوع مجازات را تعیین میکند.
چطور میتوانیم از کلاهبرداران اینترنتی شکایت کنیم؟
- مراجعه به دادسرای جرایم رایانهای
در حال حاضر بعضی از دادسراهای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای جرایم رایانهای به پروندههای این حوزه رسیدگی میکنند. برای شکایت از کلاهبرداری اینترنتی باید از طریق یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک در سامانه قضایی ثنا ثبتنام کنید و در این سامانه شکایت و دلایل و شواهدتان را ثبت کنید. پس از آن باید منتظر بمانید تا شعبه رسیدگی به پروندهتان تعیین شود. در این مرحله، پرونده به پلیس فتا ارجاع و شرایط جرم بررسی میشود.
- شکایت از کلاهبرداری اینترنتی از طریق وب سایت پلیس فتا
دومین راه شکایت کلاهبرداری اینترنتی مراجعه به وبسایت پلیس فتاست. شما میتوانید در این وبسایت طرح شکایت کرده و منتظر بمانید تا پلیس فتا به موضوع رسیدگی کند.