تفاوت دعاوی حقوقی و کیفری
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۳۹۸-۰۳-۰۱تفاوت دعاوی حقوقی و کیفری در چه چیزی میتواند باشد؟
در صورتی که به مشکل قضایی برخورد کرده باشید یا پایتان به دادگاه و دادسرا و کلانتری افتاده باشد و یا یکی از اقوام یا دوستانتان با مشکلاتی از این دست روبه رو شده باشد، احتمالا این جمله را شنیدهاید که موضوع حقوقی است یا کیفری؟ با وجود اینکه این جمله زیاد شینده میشود، اما بسیاری از مردم اطلاعی نسبت به آن ندارند و نمیدانند منظور از کلمات حقوقی و کیفری چیست. در این مقاله به تعریف این دو نوع (دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری)، میپردازیم و تفاوت دعاوی حقوقی و کیفری را توضیح میدهیم.امیدواریم در راستای آگاهی بخشی به مردم و نیز حل مشکلات افراد درگیر با این مسائل قدمی برداشته باشیم.
جرم، مجازات و شکایت کیفری
جرم هر عملی است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است. در همه کشورهای دنیا برای برخی از اعمال افراد آن جامعه مجازات تعیین شده است. به طور مثال در همه جوامع قتل، سرقت، تجاوز به عنف و… از اعمال خلاف قانون است که برای آن ها مجازات تعیین شده است. حال این مجازات می تواند اعدام، حبس، جزای نقدی و یا کار اجباری در مدت معین و…. باشد. این اعمال را در حقوق و جامعه جرم مینامند. در صورتی که فردی مرتکب این نوع اعمال شود فرد زیان دیده یا دادستان به نمایندگی از جامعه علیه او شکایت کیفری مطرح می نماید و در صورت اثبات در دادگاه صالح به مجازات آن عمل محکوم می شود.
دعوای حقوقی
با عنایت به مطالب بالا، دعوای حقوقی آن است که اقدام یک فرد در قانون ممنوع شده ولی مجازات برای آن تعیین نگردیده است. بنابراین کسی که از مفاد قرارداد خود تخطی میکند و یا درحالیکه خانه خود را فروخته است از تحویل آن امتناع مینماید، درحالیکه مرتکب عملی خلاف قانون یا قرارداد شده است، اما مرتکب جرم نشده است و نمیتوان از او شکایت کیفری کرد و وی را به حبس یا مجازات محکوم کرد؛ ولی میتوان علیه او دعوای حقوقی مطرح کرد و او را ملزم به اجرای مفاد قرارداد یا پرداخت خسارتی که به دیگری وارد شده است نمود.
مهمترین تفاوت دعاوی حقوقی و کیفری
دعوا انواع مختلفی دارد اما در یک تقسیمبندی کلی به دو نوع حقوقی و کیفری تقسیم میگردد. اشخاص حقیقی یا حقوقی که درصدد اقامه دعوا میباشند، باید پیش از هر اقدامی با بهرهگیری از مشاورههای تخصصی، حقوقی یا کیفری بودن موضوع دعوا را تشخیص داده و سپس براساس آن، اقدامات قانونی لازم را انجام دهند. مهمترین تفاوت بین دعاوی حقوقی و کیفری بدین شرح است:
تفاوت در نحوهی طرح دعاوی
یکی از مهمترین وجوه افتراق دعوای حقوقی و دعوای کیفری، نحوهی طرح این دعاوی است. اقامهی دعوای حقوقی نیازمند تنظیم و تقدیم دادخواست و در برخی از موارد قانونی، نیازمند تنظیم و تقدیم درخواست میباشد اما طرح دعوای کیفری مستلزم تنظیم شکوائیه است. بنابراین، نمیتوان اموری را که فاقد جنبهی کیفری است، از طریق طرح شکایت مورد پیگیری قرار داد. همچنین اقامهی این دعاوی بدون پرداخت هزینهی دادرسی امکانپذیر نیست؛ با این تفاوت که هزینهی دادرسی در تمامی دعاوی کیفری یکسان و برابر بوده اما در دعاوی حقوقی این هزینه براساس بهای خواسته متغیّر میباشد.