وی درباره افرادی که در فضای مجازی اقدام به فحاشی و تهدید و… میکنند، گفت: این موارد در کشور ما جرمانگاری شده و براساس قانون از مصادیق جرم است. مواردی مانند توهین، فحاشی و تمسخر از مصادیقی است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده و در فضای مجازی اگر کسی اقدام به این نوع رفتارها داشته باشد، مجرم محسوب شده و پلیس فتا نسبت به شناسایی آن اقدام میکند و فرد خاطی را تحویل مراجع قضایی خواهد داد.
رییس پلیس فتای تهران بزرگ ادامه داد: در تهران بزرگ هم پروندههایی با این مضمون تشکیل شده است، البته در مواردی هم که به طرف مقابل آسیبی وارد شده باشد و از طریق پزشکی قانونی یا پلیسهای تخصصی به پلیس فتا اعلام شود که به طور مثال قتل یا خودکشی براساس تهدیدات سایبری و در فضای مجازی بوده، این پرونده از طریق پلیس فتا پیگیری خواهد شد.
جرائم موجود در فضای مجازی و مجازات آنها
به بررسی چند مورد از جرائم موجود در فضای مجازی می پردازیم تا ابعاد گوناگون آن برای کاربران روشن گردیده و مثمرثمر واقع گردد.
الف) افشای اطلاعات خصوصی دیگران
ماده ۱۶ قانون جرائم رایانه ای، افشای اطلاعات خصوصی دیگران در فضای مجازی را جرم دانسته و برای ضمانت اجرای آن ” جزای نقدی” و یا ” دو سال حبس” در نظر گرفته است.
در تشریح این عمل مجرمانه گفتنی است که متاسفانه بعضا مشاهده میشود عکس ، فیلم ، صوت یا مکاتبه های دیگران (چت) توسط عده ای مجرم به دلایل گوناگون از جمله تهدید، ارعاب ، اخاذی یا اجبار به قصد کامجویی های اخلاقی ، به صورت گسترده ای منتشر شده و مستقیما عرض وآبروی فرد مقابل زیر سوال می رود. باید بدانیم که این عمل ” جرم ” بوده و قانون در برخورد با چنین مجرمانی به هیچ وجه مسامحه نکرده و قاطعانه برخورد می نماید.
ب) تهدید
تهدید به انجام عملی که ممکن است موجب ضرر آبرویی یا شرافتی یا افشای اسرار خصوصی فرد صورت بگیرد و خواه فرد تهدید کننده تقاضای مال به قصد اخاذی کرده باشد یا نه، خود به تنهایی یک جرم مستقل بوده و بر اساس ماده ۶۶۹ ق.م.ا مجازات ” ۷۴ ضربه شلاق” یا ” حبس از دو ماه تا دوسال” حسب مورد در نظر گرفته است. لذا چنانچه کاربران محترم توسط شخص یا اشخاصی تهدید به افشای اطلاعات خصوصی ( شامل عکس و فیلم و… ) شدند، بدون ترس و واهمه ضمن حفظ ادله مربوطه که می تواند شامل نوشته یا صوت یا فیلم و… باشد ، موضوع را فورا به پلیس فتا و دستگاه قضایی اطلاع داده و مطمئن باشند که در صورت تایید صحت این مدعی ، قانون برابر شرایط مقرر، مدافع آنها خواهد بود و حق شکایت برایشان محفوظ و ارتکاب جرم ” تهدید” برای فرد مقابل قطعی می باشد.
ج) توهین و فحاشی
یکی دیگر از ناهنجاریهای رایج در فضای مجازی و خصوصا در تلگرام، توهین، فحاشی و ناسزا گویی است که متاسفانه بی اطلاعی افرادی که مورد توهین و فحاشی قرار می گیرند، از حقوق قانونی خود و عدم برخورد قانونی با مجرمین زمینه را برای جرم چنین افرادی فراهم می کند. در حالیکه قانون مجازات اسلامی حسب مورد در مواد ۱۴۵ و ۶۰۸، این اعمال قبیح ( فحاشی، توهین ، هتاکی و…) را ” جرم انگاری” کرده و “جزای نقدی از یک تا پنجاه میلیون ریال” یا “۷۴ ضربه شلاق” برای مجازات مجرمان موضوع این ماده، در نظر گرفته است.
با اطلاع از این قوانین درمی یابیم که هیچ عمل مجرمانه ای در فضای مجازی و خصوصا در تلگرام که این روزها در صدر اپلکیشن های ارتباطی در کشورمان قرار دارد، بدون مجازات و پیگرد قانونی نمی باشد ولذا آن دسته از افرادی که سهوا یا عمدا مرتکب چنین اعمالی میشوند، بایستی خود را آماده پاسخگویی و تحمل مجازات قانونی بدانند!
در این خصوص به کاربران محترم نرم افزارهای ارتباطی نیز توصیه میشود که به هیچ عنوان از اطلاعات شخصی خود از قبیل عکس، فیلم و… در این نرم افزارها استفاده ننمایند چرا که خطر سوء استفاده از این اطلاعات توسط افراد سودجو بسیار بالا بوده و با توجه به سرعت انتشار آن در فضای مجازی، پس از وقوع حادثه دیگر فرصتی برای جلوگیری از آن باقی نخواهد ماند.
برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تهدید در فضای مجازی میتوانید با ارسال فرم درخواست مشاوره رایگان یا دریافت وقت مشاوره از طریق تماس تلفنی از بهترین وکیل کیفری اصفهان مشاوره تخصصی دریافت نمایید.