شکایت از کسی که ضامن وام بانکی او شده ایم چگونه است؟
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۳۹۸-۰۳-۳۱آیا ضامن وام بانکی دیگران شویم؟
اگر شما کارمند باشید و یا یک شغل معتبر داشته اید ممکن است برایتان پیش آمده باشد که فردی در نزدیکیتان برای دریافت وام به شما رجوع کرده و از شما بخواهد ضمانت وام بانکی وی را برعهده بگیرید.حال ترس شما در این مورد این است که اگر وام گیرنده ، اقساط وام را پرداخت نکند و بانک اقساط را از حقوق شما کم کند، تکلیف شما به عنوان ضامن چه می تواند باشد و چطور می توانید حق خود را پس بگیرید؟طبق قانون مدنی باید بگوییم که در این زمینه ضامن پس از پرداخت سفته یا ضمانت هایی که از مدیون گرفته به وی ، میتواند به مدیون رجوع کرده و حق خود را بازپس بگیرد.
اصلا ضمانت وام بانکی چه شرایطی دارد؟
حال برای روشن تر شدن موضوع میخواهیم کمی درباب ضمانت وام بانکی و شرایط آن توضیح می دهیم.
عقد ضمانت
طبق قانون مدنی عقد ضمان عبارت است از اینکه شخصی مالی را که بر ذمه دیگری است به عهده بگیرد. متعهد را ضامن ، طرف دیگر را مضمون له و شخص ثالث مضمون عنه یا مدیون اصلی می گویند.
شرایط ضامن وام بانکی
ضامن وام بانکی میبایست عاقل ، بالغ و رشید باشد. همچنین لازم نیست که ضامن مضنون عنه یا همان مدیون را بشناسد و تشخیص آن از دیگران کافی میباشد.
شرایط لازم برای ضمانت وام بانکی
۱- شرط اول اینکه عقد ضمانت عقدی قابل فسخ نمیباشد و نیاز به ایجاب و قبول خاصی دارد که بین ضامن و طلبکار انجام میگیرد که این ایجاب عبارت است از : ضمنت(ضامن شدم) یا تکفلت (به عهده گرفتم )وتقبلت(تقبل کردم)و مانند آن و درصورتی که به جای ای الفاظ مثلا بگویید مال تو نزد من است یا برمن است یا آنچه بر اوست بر من است ، صراحت در ضمانت را دارا نمی باشد و ایجاب ضمانت با این الفاظ قابل قبول نیست.
۲- ضامن میبایست ثروتمند باشد طوری که بتواند طلب بدهکار را بده و یا اینکه طلبکار از فقیر بودن فرد مضنون عنه مطلع باشد.
۳- رضایت داشتن مدیون اصلی یا همان بدهکار در عقد ضمانت نقشی ندارد زیرا طبق قانون رضایت داوطلبانه صحیح می باشد.یعنی اگر شخصی داوطلبانه و بدون اینکه بدهکار از اون بخواهد ضامن شود و عقد ضمانت را قبول کند ، آن زمانت صحیح است و بدهکار حق هیچ اعتراضی را ندارد.فقط اینکه ضامن حق رجع به بدهکار را د ر این شرایط نخواهد داشت.
۴- اگر طلبکار طلب خود را به ضامن ببخشد ، ضامن دیگر نمیتواند از بدهکار چیزی طلب کند و اگر مقداری از آن طلب را ببخشد نیز ضامن حق مطالبه آن مقدار از از بدهکار نخواهد داشت.اما اگر طلبکار همه یا قسمتی از طلب را بابت خمس یا زکات یا صدقه یا امثال آن حساب کند ، ضامن میتواند از بدهکار آن را مطالبه کند.
۵- ضامن ضمن قبول عقد ضمانت ، فرم قرارداد وام را امضا میکند و این امضای ضامن به طلبکار این حق را میدهد که درصورت پرداخت نکردن بدهی توسط بدهکار ، بدهی خود را از طریق فیش حقوقی و موجودی حساب ضامن برداشت کند.
اگر کسی که ضامن وام بانکی او شده ایم ، وام خود را پرداخت نکرد چه کنیم؟
درصورت وقوع این اتفاق ناگوار برای ضامن ، جمع کثیری از مردم بر این باورند که دیگر نمی تواند کاری کند جز پرداخت کردن قسط های بدهکار در موعود مقررشان!اما باید بدانید که اینگونه نیست و طبق قانون مدنی ضامن حق رجوع به مضمون عنه را ندارد، مگر بعد از ادای دین.پس نتیجه میگیریم که ضامن بعد از پرداخت کردن دینی که ضمانت آن را به عهده گرفته ، میتواند به مدیون رجوع کرده و حق خویش را باز پس گیرد.
به عبارت ساده تر اینگونه که ضامن در زمان توافق بر ضمانت باید از مدیون یک سری ضمانت بگیرد که این ضمانت بر اساس همان مبلغ مورد ضمانت سفته یا چک می باشد تا خیال ضامن از بابت پرداخت اقساط راحت باشد و در صورت عدم پرداخت اقساط وام توسط مدیون ، با پس دادن این ضمانتها به مدیون حق خود را از وی بازپس بگیرد و درصورت عدم پرداخت حق شکایت از او را دارد.
نکات هنگام دریافت چک از مدیون
نکته قابل توجه اینکه ضامن میبایست هنگام دریافت چک از مدیون این موارد را رعایت کند:
۱-چک حتما تاریخ دار باشد ، این به این معنا میباشد که اگر آخرین قسط وام ۵سال دیگر است ،تایخ روی چک باید پس از این تاریخ باشد.
۲- همچنین تاریخ صدور چک آن ذکر گردد .طبق قانون صدور چک اگر ثابت شود چکی بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک است ، صادرکننده چک قابل تعقیب کیفری نمیباشد.
۳-در متن چک هدف از پرداخت چک که همان تعهد یا شروط می باشد، حتما ذکر شود و همچنین چک دارای امضاء باشد.
با بدبینی تمام ضمانت کنید !
با توجه به مشکلات حقوقی که در صورت عدم پرداخت وام توسط طلبکار و کسر شدن آن از حساب ضامن پیش رو میباشد و وقت و انرژی که باید صرف این دعوی نمایید ،همیشه به یاد داشته باشید که در زمان عقد ضمانت احساسات و رودربایستی را کنار بگذارید و با بدبینی تمام ضمانت کنید.ممکن است شخصی که ضمانتش را میکنید در آینده مفلس شده و نتواند بدهی خود را بپردازد. در این صورت شما باید بدهی را بدهید. آیا از عهده این کار بر میآیید؟
همچنین در صورت ضمانت ، شرایط پرداخت دین را به خوبی مطالعه کنید و به سادگی ضامن کسی نشوید. میزان دین را بدانید و شرایط پرداخت آن را بررسی کنید. در نهایت حتما از بدهکار ضمانتی مانند چک یا سفته و … برای خود بگیرید تا اگر روزی بدهیاش را نداد و شما مجبور به پرداخت آن شدید، بتوانید مبلغ را از او پس بگیرید.
مشاوره با وکیل متخصص در صورت وقوع مشکل
درصورتی که کار از کار گذشت و شخصی که ضمانتش را کرده اید اقدام به پرداخت بدهی خود نکند ، نگران نباشید.قانون با شماست و اگر تمام شرایط عقد ضمانت را رعایت کرده باشید میتوانید به راحتی حق خود را از شخص پس بگیرید. برای انجام هرچه بهتر و سریعتر این امر میتوانید با یک وکیل دادگستری خبره مشورت کرده پرونده حقوقی خود را به او بسپارید.
دفتر وکالت حسین یاوری ، بهترین وکیل کیفری اصفهان با سابقه بیش از ۵۰۰ پرونده حقوقی ، کیفری ، خانواده و… آماده ارائه خدمات مشاوره و رسیدگی به مشکلات حقوقی شما در زمینه شکایت از مدیون در ضمانت های بانکی می باشد.
حضوراً به وکلا راجعه نمایید
با درود و سپاس از شما جناب یاوری خواهر بنده ضامن فردی شدن که پس از گرفتن وام به خاطر مسئله ای در زندان به سر میبرن میخواستم بدانم خواهر بنده چگونه میتواند از ایشان که در زندان هستن وقسط وام خود را نمیدهند شکایت و یا رسیدگی کنند با سپاس فراوان
با سلام خارج از بانک محل امضاء ضامن را در فرم تسهیلات دوستم امضاء کردن ( فرم تسهیلات کاملا خام و بدون هیچگونه نوشته ای بود) بعد از ضمانت صرف نظر کردم اما سالها بعد که متوجه شدم بانک مرا ممنوع الخروج کرده فهمیدم دوستم تسهیلات دریافت کرده و به تعهدات خود عمل نکرده . آیا قانونا ضمانت قبول است؟
با این توضیحی که داده اید امکان پاسخ نیست
با سلام و ادب و تشکر از سایت خوب شما. ضامن شخصی شده ام که مبلغ بسیار زیادی از وام و دیرکرد آنرا پرداخت نمیکند. با مراجعه به پرونده بانک متوجه شدم وام گیرنده توسط قرارداد بانکی ضامن خودش هم شده است و به گفته متصدی بانک، قرارداد بانکی از چک و سفته هم معتبرتر می باشد اما به اجرا گذاشتن آن شش ماه تا یکسال طول می کشد. بنظر شما آیا خودم پرداخت کنم و شکایت کنم بهتر است یا بانک قرارداد خودش را به اجرا بگذارد راحتتر و نتیجه بخش تر است؟ بنده نمیخواهم وقتم را در دادگاه و پاسگاه برای این مسئله بگذارم. خواهش میکنم درصورت امکان توضیح کامل بفرمایید کدامیک نتیجه بخش تر و سریعتر و محکم تر است؟
اگر اقساط توسط شما پرداخت میشود میتوانید پس از پایان آن با اخذ رسید از بانک اقدام کنید.
ضمانت شدم وطرف به موقه پول را نداده چکم برگ شده وقتی پول به حسابم واریز شد ۱۲۰۰۰ تومان ازحسابم کم شده والان کسی که ضمانتش شدم قبول ندارد چگونه باید برای وی مشخص کنم ومی توانم برای یک ماه یاسی روز پول طلبکار را ندهم با تشکر
من ضامن یکی شدم برمیگرده ب من میگه ب من مربوط نیس من ندارم. الان جلو حقوق من رو بستن چیکار میتونم کنم آیا راهی هست