ضم امین کیست؟ حدود اختیارات ضم امین
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۸-۲۳
حتما میدانید که تمام امور مالی افراد مهجور، صغیر بر عهده ولی قهر یعنی پدر و پدربزرگ و…است، اما اگر ولی قهری خود فردی مهجور باشد. و یا توانایی مناسبی برای اداره اموال و امور مربوط به وی را نداشته باشد. چه میشود؟در ادامه
بهترین وکیل طلاق در اصفهان در خصوص ضم امین حدود اختیارات آن اطلاعاتی در اختیارتان قرار خواهد داد. با ما همراه باشید.
ضم امین کیست؟
فرض کنید ولی قهری یعنی پدر و جد پدری توانایی و شایشتگی اداره اموال فرد مهجور ار به تنهایی ندارند. در اینجا اگر عدم لیاقت یا تعدی و تفریط ولی قهری در اموال مولی علیه (فرد مهجور) اثبات شود. دادگاه میتواند شخص مورد اعتمادی را تعیین کند. تا با همکاری ولی قهری بتوانند اموال مولی علیه و امور مربوط به او را انجام دهد. بهترین وکیل طلاق در اصفهان بیان میکند در اصطلاح حقوقی به شخص تعین شده از سوی دادگاه امین و این عمل دادگاه را ضم امین می گویند. در ادامه در خصوص حدود اختیارات ضم امین نیز اطلاعاتی در اختیارتان قرار خواهیم داد.
دادگاه با تحقق چه شرایطی اقدامبه انتخاب فردی امین میکند؟
طبق بیان بهترین وکیل طلاق در اصفهان دادگاه با تحقق هر یک از شرایط زیر، اقدام به صدور حکم مینماید:
- بیماری قیم یا ولی قهری که مخل اداره امور باشد.
- کهولت سن.
- دوری از محل اقامت فرد مولی علیه به نحوی که اداره اموال با مشکل روبرو شود.
- محجور شدن ولی یا قیم.
- عدم رعایت مصلحت فرد مولی علیه و تعدی و تفریط در اموال.

حدود اختیارات ضم امین چیست؟
طبق قانون وظایف و حدود اختیاراتی ضم امین خواهد داشت. که از جمله این وظایف میتوان به حضور الزامی امین در تمام معاملاتی که به نمایندگی از فرد مجهور انجام میشود اشاره کردو همچنین فرد امین باید نفقه افراد واجب النفقه فرد مهجور را از دارایی های او پرداخت کند. از دیگر وظایف فرد امین میتوان به فروش اموال بلااستفاده فرد محجور در جهت نفع او با هماهنگی ولی قهری اشاره کرد.
“ضم امین” فردی است که توسط دادگاه به منظور کمک و نظارت بر کار ولی قهری (مانند پدر یا جد پدری)، وصی (کسی که به موجب وصیت به عنوان سرپرست تعیین شده) یا قیم (کسی که دادگاه به عنوان سرپرست تعیین کرده) منصوب میشود، به خصوص زمانی که دادگاه تشخیص دهد که ولی، وصی یا قیم به تنهایی قادر به اداره کامل امور محجور (صغیر، مجنون یا سفیه) نیست یا بیم آن میرود که در مدیریت اموال یا امور او کوتاهی یا سوءاستفاده کند.
حدود اختیارات ضم امین به طور کلی به شرح زیر است:
-
اصل بر اقدام مشترک است: مهمترین ویژگی و محدودیت اختیارات ضم امین این است که او به تنهایی اختیار تام ندارد. وظیفه اصلی او همکاری و اقدام مشترک با ولی، وصی یا قیم اصلی است. تصمیمات مهم، به ویژه در امور مالی و مربوط به اموال محجور (مانند خرید و فروش اموال غیرمنقول، سرمایهگذاریهای کلان، اقامه دعوا و…)، باید با موافقت و امضای هر دو نفر (ولی/وصی/قیم اصلی و ضم امین) انجام شود.
-
نقش نظارتی:
ضم امین وظیفه دارد بر اعمال و تصمیمات ولی، وصی یا قیم اصلی نظارت کند تا از رعایت مصلحت محجور اطمینان حاصل نماید. او میتواند حسابها و اسناد مربوط به اموال محجور را بررسی کند.
-
تعیین حدود اختیارات توسط دادگاه: در اینجا بهترین وکیل طلاق در اصفهان می گوید که دادگاه در حکمی که به موجب آن ضم امین را منصوب میکند، میتواند حدود دقیق اختیارات و وظایف او و نحوه همکاریاش با سرپرست اصلی را مشخص کند. ممکن است دادگاه برای برخی امور جزئی، اختیار مستقل به سرپرست اصلی بدهد، اما در مورد امور مهم، معمولاً بر لزوم اقدام مشترک تأکید میکند.
-
عدم اختیار در عزل سرپرست اصلی:
ضم امین اختیار عزل ولی، وصی یا قیم اصلی را ندارد. او تنها میتواند در صورت مشاهده تخلف یا عدم رعایت مصلحت محجور، مراتب را به دادگاه گزارش دهد تا دادگاه تصمیم مقتضی (که میتواند شامل عزل سرپرست اصلی باشد) اتخاذ کند.
-
عدم اختیار برای تصرفات مستقل در اموال: ضم امین به تنهایی نمیتواند اموال محجور را بفروشد، رهن بگذارد، هبه کند یا معاملات مهم دیگری نسبت به آن انجام دهد. این اقدامات نیازمند موافقت و اقدام مشترک با سرپرست اصلی و در بسیاری موارد، نیازمند کسب اجازه قبلی از دادستان یا دادگاه (بسته به نوع مال و معامله) است.
-
مسئولیت مشترک: در اموری که نیاز به اقدام مشترک دارد، ضم امین نیز به همراه سرپرست اصلی در قبال تصمیمات و اقدامات خود نسبت به محجور و اموال او مسئولیت دارد.
به طور خلاصه، اختیار اصلی ضم امین، نظارت بر عملکرد سرپرست اصلی و لزوم کسب موافقت او برای انجام اقدامات و تصمیمات مهم مربوط به محجور و اموال اوست. او به عنوان یک بازوی کمکی و نظارتی عمل میکند و اختیاراتش در چارچوب تعیین شده توسط دادگاه و با هدف اصلی حفظ حقوق و منافع محجور، به صورت مشترک با سرپرست اصلی اعمال میشود.
چه مدارکی برای دادخواست ضم امین نیاز است؟
مدارکی که برای دادخواست ضم امین نیاز است را بهترین وکیل طلاق در اصفهان به شرح زیر بیان میکند:
- کپی مدارک هویت خود شامل شناسنامه و کارت ملی
- مدارک دال بر عدم اهلیت استیفا و نیز اداره اموال توسط خود طفل یا فرد محجور
- مدارک اثبات کننده عدم توانایی ولی قهری در اداره اموال
- سایر مدارک نظیر شهادت شهود، استعلامات قانونی مثل نظریه پزشکی قانونی و …
راه های ارتباط با مجموعه ما